Het belang van een sociale media strategie voor jouw business

Yasmina Vlaeminck

Sociale media zijn anno 2022 niet meer weg te denken uit onze samenleving. Wereldwijd zijn er 4,7 miljard gebruikers en 59% van de totale wereldbevolking bevindt zich op sociale media. Dagelijks spenderen we met z’n allen gemiddeld 2,5 uur op verschillende sociale media kanalen. En het voorbije jaar kwamen er nog eens 227 miljoen nieuwe gebruikers bij. Logisch dus als we stellen dat het echt een must is om als bedrijf online aanwezig te zijn.  

Maar hoe begin je hier nu aan? In het wilde weg content beginnen rondschieten, is absoluut geen goed idee. Een doordacht plan van aanpak, in lijn met je doelgroep en doelstellingen, is een must om te slagen. Onderstaande tips kunnen je helpen bij het opzetten van je eigen sociale media plan:

1. Denk na over wat je wil bereiken op social media

Zet enkele sociale media doelstellingen uit die overeenkomen met je marketing- en/of bedrijfsdoelstellingen. De match is hier heel belangrijk. Stel je doelstellingen ook zo op dat ze meetbaar zijn.  

2. Kies de juiste sociale netwerken

Sociale media schieten dagelijks als paddenstoelen uit de grond, maar Facebook, Instagram, LinkedIn, Snapchat, Twitter, YouTube, TikTok en Pinterest zijn de bekendste sociale netwerken bij het grote publiek. Niemand heeft uiteraard de tijd of middelen om op elk kanaal aanwezig te zijn. Maak voor jezelf (en je bedrijf) uit welke voor jou de relevantste kanalen zijn op basis van je doelgroep en doelstellingen. Waar zit jouw doelgroep en hoe wil je hen bereiken?  

Zo weten we bijvoorbeeld dat Snapchat vooral door jongeren gebruikt wordt, Instagram heel visueel is ingesteld en LinkedIn dan weer eerder een zakelijk netwerk is waar je informatie uit je markt kan lezen of (business)connecties kan maken.

3. Content is key!

Het is enorm belangrijk om de inhoud af te stemmen op je doelgroep. Zorg ervoor dat die content rond je doelgroep draait en niet enkel over je bedrijf of product gaat. Een ratio van 50/30/20 is ideaal, met 50% voor ‘Engagement’-gerichte posts, 30% voor ‘Informatieve’ posts en 20% voor ‘Promotionele’ posts over je bedrijf en je product.  

Om te zorgen voor structuur en consistentie in je posts is het interessant om te werken met een contentkalender. Deze geeft je in een oogopslag informatie over je contentplanning voor de komende weken.  

En eens je al dat werk hebt geïnvesteerd in je content, wil je uiteraard ook dat mensen deze zien. Het beste tijdstip om te posten, valt volgens onderzoek op dinsdag, woensdag of donderdag, bij voorkeur om 9 of 10 uur ’s ochtends. Maar let op, het perfecte tijdstip bestaat eigenlijk niet. Alles hangt ervan af wanneer jouw doelgroep online is. Test dus zelf enkele tijdstippen uit, analyseer de resultaten en kijk wat het beste werkt voor jou en je bedrijf.  

4. Zorg voor interactie

Het woord ‘sociaal’ vertelt ons al veel over wat belangrijk is. Sociale media zijn geen éénrichtingsverkeer. Interactie en dialoog staan centraal. Je kan je interactie verhogen door onder andere vragen te stellen, een poll te lanceren, medewerkers te engageren om je content te delen, hashtags te gebruiken, zelf te reageren op berichten en comments, mensen te taggen in je berichten, consistent te posten en afbeeldingen en/of video’s te gebruiken.

5. Meet je resultaten

Op alle sociale media kanalen kan je tegenwoordig heel gemakkelijk je eigen statistieken bijhouden en aflezen. Je vindt er informatie over je bereik, het engagement van je doelgroep, het aantal clicks en zoveel meer. Deze statistieken kunnen je helpen om je strategie te analyseren en eventueel bij te sturen waar nodig.  

Heb je nood aan een sociale media audit? Hulp nodig bij het opzetten van je sociale media strategie?
Contacteer ons en wij helpen je graag verder. En vergeet zeker niet ons te volgen op sociale media!

Geïnspireerd?

Twijfel niet langer en zet de stap naar een betere toekomst voor jouw bedrijf!
Copyright © 2024 Thenable BV. All Rights reserved.