Het nut van een buyer persona voor jouw marketingstrategie: 5 relevante vragen

Yasmina Vlaeminck

#1. Wat is Een buyer persona?

Een buyer persona is een gedetailleerde beschrijving van jouw ideale klant. Deze beschrijving is fictief, maar wordt bij voorkeur gebaseerd op échte data zoals demografische gegevens (leeftijd, geslacht, locatie …) en online (zoek)gedrag van je klanten. Kortom, buyer persona’s bieden inzicht in jouw doelgroep.

 

#2. Wat is het nut?

Om aan goede marketing te kunnen doen, is het belangrijk om een goed begrip van jouw doelgroep te hebben. Buyer persona’s vertellen je heel veel over je potentiële klanten: wie zijn ze? Waarin zijn ze geïnteresseerd? Waarmee zijn ze bezig? Tegen welke problemen of uitdagingen lopen ze aan? De bedoeling is om je doelgroep echt te begrijpen en zo doelgerichter te kunnen werken.

Daarnaast zorgen deze persona’s ook voor meer overzicht en voor een gealigneerde aanpak binnen de organisatie. Jouw teams zetten zo gezamenlijk in op de juiste doelgroep. Iedereen spreekt dezelfde taal.

Ook je content wordt relevanter. Zowel de website als de sociale media hebben nu een duidelijkere doelgroep, wat uiteindelijk ook voor een stijging zal zorgen van het aantal bezoekers dat tot een (trans)actie overgaat.

 

#3. Waar haal ik die informatie?

Heel veel informatie over de doelgroep is beschikbaar binnen jouw bedrijf; analyseer bijvoorbeeld je klantenbestand of neem je websitestatistieken onder de loep. Of bevraag het sales-, marketing- of customerservice departement.

Om de informatie aan te vullen, is het daarnaast ook belangrijk om te praten met echte klanten. Zij kunnen je een schat aan informatie bezorgen. Bel jouw klanten even op of praat met hen op beurzen, maak gebruik van enquêtes en verzamel zowel positieve als negatieve feedback. Een combinatie van kwantitatief en kwalitatief onderzoek is noodzakelijk bij de creatie van een goed klantprofiel.

Hoeveel persona’s je nodig hebt, is voor elk bedrijf anders. Het is bijna onmogelijk om al jouw klanten samen te brengen binnen één klantprofiel. Alles hangt ervan af wie jouw klanten zijn en hoeveel segmenten je hierin kan onderscheiden. Sommige bedrijven hebben baat bij dertig persona’s, terwijl andere bedrijven slechts twee persona’s kunnen onderscheiden.

 

#4. Wat is het resultaat?

Het eindresultaat van deze oefening is een leesbaar en duidelijk profiel van jouw ideale klant. Alle verzamelde informatie wordt samengebracht en neergeschreven.

Een buyer persona is een werkdocument. Jouw klantprofiel zal mee veranderen naargelang er wijzigingen gebeuren in je organisatie of op de markt. Het is dus zeer belangrijk om regelmatig te updaten. Een goede richtlijn is om 3 keer per jaar jouw persona’s opnieuw onder de loep te nemen.

Een buyer persona bevat vaak de volgende informatie:

·       Bedrijfsinformatie (sector, bedrijfsgrootte …)

·       Koopgedrag (hoeveel nemen ze af, frequentie van aankoop, voorkeurproducten …)

·       Persoonlijke informatie (functie, opleiding, online gedrag, demografische gegevens …)

·       Pijnpunten (waar worstelen klanten mee, waar liggen ze wakker van …)

#5. Een anti-persona?

Een anti-persona of een negatief persona is een klant die je net niet wil aantrekken. Dit type van klant kost je geld, tijd en rendement. Ook voor deze persona is het belangrijk om een profiel op te stellen. Waarom wil je deze klant niet aantrekken? Te weinig budget? Te veel maatwerk? Slechte communicatie? Hoe sneller je een niet-ideale klant herkent, hoe minder tijd je hieraan zal verspillen.

 

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van buyer persona’s of bij je algemene marketingstrategie? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We helpen je graag op weg.

Geïnspireerd?

Twijfel niet langer en zet de stap naar een betere toekomst voor jouw bedrijf!
Copyright © 2024 Thenable BV. All Rights reserved.